PROBOWACKA W RYCERCE GÓRNEJ
Probowacka – czyli degustacja tradycyjnych potraw regionalnych jest okazją do spotkań środowisk twórczych oraz sprzyja kontaktom towarzyskim.
Taką formę promocji lokalnego dorobku kulinarnego wybrali Sołtys i Rada Sołecka z Rycerki Górnej. Spotkanie odbyło się 13 kwietnia br. w remizie OSP. Na stołach znalazły się takie dania jak kwaśnica z żeberkiem, prażuchy ze spyrkami, mięso z puciyrki, kapusta z grzybkami, placek ziemniaczany Kubuś.
Na zaproszenie gospodarzy spotkania, którym byli Małgorzata i Tadeusz Banaś - do Rycerki zjechało wielu zacnych gości. Wśród nich znaleźli się między innymi władze samorządowe gminy Rajcza z wójtem na czele, przedstawiciele GOK Rajcza, dyrektor miejscowej szkoły, duchowni Parafii Rycerka Górna, środowiska biznesowe z terenu Gminy Rajcza. Na degustacji wystąpiła Kapela Regionalna Andrzeja Banasia.

Na spotkaniu odniesiono się do tradycji regionalnych ze szczególnym naciskiem na promocję gwary i folkloru. Podkreślono konieczność zachowania dziedzictwa kulturowego w postaci tradycyjnych spotkań i posiad wiejskich.




