Aktualności

Projekt „Kuchnia od kuchni” w ramach Korby

W gminach Rajcza, Milówka i Węgierska Górka realizowany jest ciekawy projekt.

Projekt realizowany jest w ramach Korby  - organizacji wspierającej działania młodych lokalnych liderów. Ma na celu promowanie zdrowego odżywiania oraz kuchni w ogóle. Uczestniczą w nim trzy gminy: Węgierska Górka (Publiczne Gimnazjum im. K K Baczyńskiego), Rajcza (Niepubliczne Przedszkole English House i Milówka (ZSOiT im. M. Konopnickiej). Zadanie jest realizowane pod honorowym patronatem poseł na Sejm RP Małgorzaty Pępek, Starosty Żywieckiego oraz Wójt Gminy Rajcza. Dotychczas w ramach projektu odbyły się następujące wydarzenia;

 1) spotkanie z dietetyk mgr inż. Aleksandrą Miernik-Knopek  w dniu 22. 10 w ZSOiT w Milówce i 29.10 w Gimnazjum im. K K Baczyńskiego w Węgierskiej Górce.

Uczestnicy projektu dowiadują się m.in. jak zdrowo układać jadłospis, jak robić rozsądne zakupy i jak czytać etykiety na produktach spożywczych.

MOM (mięso oddzielone mechanicznie), syrop glukozowo-fruktozowy, olej palmowy, fosforany – oto nasi wrogowie, a diety cud wcale nie są takie wspaniałe. To tylko niektóre zagadnienia, o których można się dowiedzieć podczas kolejnej akcji projektu "Kuchnia od kuchni". W ZSOiT w Milówce oraz w Gimnazjum im. K K Baczyńskiego w Węgierskiej Górce zagościła pani dietetyk Aleksandra Miernik – Knopek, która przygotowała dla uczniów świetną prelekcję na temat zdrowego odżywiania. Spotkanie cieszyło się dużym zainteresowaniem i zaangażowaniem uczniów. Miło zaznaczyć, że wielu z nich chętnie odpowiadało na pytania w mini konkursach – oczywiście zostali nagrodzeni drobnymi upominkami. Po prelekcji można było dokonać pomiarów własnego ciała oraz indywidualnie skonsultować się z panią dietetyk.  Mamy 400 świadomych konsumentów dbających o swoje zdrowie!
2) spotkanie z panią dr Tatianą Pruhło-Motoszko z Instytutu Medycyny Estetcznej Ideallist 25.10 w ZSOiT w Milówce.

Na wykładzie poruszono m.in. w jaki sposób tryb życia (w tym sposób odżywiania) wpływa na stan naszej skóry. Omówiono także naturalne produkty pielęgnacyjne (np. maseczki, olej rycynowy, arganowy i in. domowe sposoby). Poza tym można było się dowiedzieć czym zajmuje się medycyna estetyczna, jaki wpływ mają zabiegi kosmetyczne  (np. makijaż premanentny, solarium) - na nasze zdrowie. co to jest profilaktyka chorób skórnych i jakie są rodzaje skóry i jak dbać o nią.

3) akcja soki życia  16.10 w ZSOiT w Milówce

Przygotowałyśmy dla wszystkich zainteresowanych, uczniów, nauczycieli kolorowe stoisko, na którym można było skosztować świeżo wyciskanych soków oraz zabrać ze sobą marchewkę, gruszkę czy jabłko. Oprócz tego obył się konkurs zagadkowy o owocach i warzywach. Pięciu najbardziej błyskotliwych, posiadających niesamowity refleks uczestników, otrzymało nagrody książkowe. Zostały one ufundowane przez Wydawnictwo ZNAK. Akcja cieszyła się dużym zainteresowaniem. Promocja zdrowego stylu życia i promocja czytelnictwa w jednym!

Kolejne wydarzenia:

1) 15.11 (tj. piątek) o godz. 17  spotkanie "Kuchnia od kuchni" w Gimnazjum im. K K Baczyńskiego w Węgierskiej Górce. Odbędzie się występ grupy teatralnej Maska oraz pokaz kulinarny i prelekcja Pana Remigiusza Rączki.

2) 13.11  o godz. 9.30 warsztaty cukierniczo-piekarnicze przeprowadzone przez firmę Gałuszka w Niepublicznym Przedszkolu English House w Rajczy.
 

3) 13.11 o godz. 16.30  spotkanie dla rodziców przedszkolaków w Niepublicznym Przedszkolu English House w Rajczy z dietetykiem mgr inż. Aleksandrą Miernik-Knopek

ZAPRASZAM SERDECZNIE NA POWYŻSZE WYDARZENIA:)

ZAPRASZAM NA FANPAGE PROJEKTU: https://www.facebook.com/projektkuchniaodkuchni

Pozdrawiam,

koordynator projektu

Małgorzata Omyła

UA-71225827-1